Megőrizte 8. helyét az EUCR sorozatban a Hallodigaz-e?!

 

 

Az Európa Kupa regionális fordulója Velké Bilovicében zajlott augusztus utolsó hétvégéjén. A tavalyi évhez hasonlóan 8. lett csapatunk. Mivel az idei évben nem 12, hanem 14 csapat vehetett részt, így ez a 8. hely egyrészt előrelépést jelent, másrészt az idei év legjobb magyar eredményének tekinthető a nemzetközi mezőnyben. (Az Open mezőnyben a hazai Lézer Pávák 12-ből lettek nyolcadikok, míg a válogatott az EB-n 18 csapat közül lett tizennegyedik.) A játékos-edző Erdősi Zoltán értékelte a teljesítményt:

"Év elején a 6. hely volt a kitűzött cél, a mezőny azonban nyáron 12-ről 14 csapatosra bővült, így a 7. hely volt az előzetes elvárás. Erről 5 perccel csúsztunk el, hiszen a helyosztón 8:6 arányban vezettünk a pozsonyi Mental Discorders ellen, de a hajrában 8:10-re fordítottak.

Ez a 8. helyezés azonban messze megfelel az elvárásoknak, mivel a mezőny nagyságrendekkel erősebb volt a tavalyinál. 2013 óta rendeznek évente selejtezőt mixedben (EUCR), és már tavaly is éreztük, hogy a lengyel és cseh csapatok ráharaptak erre a lehetőségre. A tavalyi első három helyezett a Frankfurti nagydöntőn (EUCF) bekerült az első négybe!!! (Európa 12 legjobb csapata között!)

A mi stratégiai tervünk, hogy 2017-re jussunk ki az EUCF-re, vagyis kerüljünk a legjobb négy közé az EUCR-en.

Bár látszólag nem közeledtünk idén, a végeredmény csalóka.

Tavaly ugyanis a régió első három csapat messze kimagasodott ebből a mezőnyből. Például a bronzmeccsen a cseh Terrible Monkeys 15:4-re verte a lengyel 4Hands csapatát. Míg idén a "cseh majmok" csak ötödikek lettek. A mostani hétvégén az első 10 csapat hallatlan szoros mezőnyt alkotott. Hogy mást ne mondjak a végső győztes Yellow Block 14:11-re verte a csoportmeccsen a végül kilencedik maribori Cosmo alakulatát.

A mezőny erősödésének egyik oka, hogy eddig mixed mezőnyben a kondicionális képességek sok csapatnál elmaradtak az open/women divíziójétól. Míg idén szemmel látható volt, hogy mind a 14 csapat erre a versenyre hegyezte ki a formáját!

Továbbá olyan "válogatott szerű" csapatok is összeálltak, amelyek fiú, illetve lány tagjai a saját mezőnyükben lecsúsztak a nagydöntőről. (pl. 3SB, Prague Devils, Outsiterz - mindhárom az első hatban végzett.)

Nagyon büszke vagyok a játékosaimra, hogy egyáltalán a 10 közé bekerültünk. De ennél még fontosabb, hogy a játékunk képe mennyire bíztató volt. A tavaly hatodik helyezett (kissé átalakult) Left Overst például 11:6-ra győztük le. 

Vagy, hogy másik pozitívumot keressek, a tavalyi EUCF ezüstérmes (vagyis Európa 2. legjobb mixed klubcsapata!) Grandmaster Flash ellen olyan védekezést tettünk fel, hogy 4:4-es állásnál időt kellet kérniük, és még a félidőben is 6:8 állt az eredményjelzőn. Míg tavaly 1:15 arányban léptek le minket.

A lelkemet simogatta meg a csapat, amikor a középkörös csoportmeccsen 13:12-re megvertük a tavalyi ötödik Mentalt Discorderst is! (Akik ezt "bosszulták meg másnap") Ez a Mental elleni győzelem meglátásom szerint a klub történetének legnagyobb sikere - mind az eredményt, mind a mutatott játék képét tekintve. Óriási taktikai és fizikai küzdelem volt, hatalmas tét mellett! A félidőben még északi szomszédaink mentek 8:6 arányban, a második félidőben azonban állóképességünkkel és néhány friss cserénkkel felőröltük őket!

A játékunk egyik erőssége a zónavédekezésünk volt, melyre egész évben helyeztük a hangsúlyt. Még szél nélkül is működött, alig kaptunk pontot belőle turnover nélkül. Nagy előre lépést jelentett továbbá tavalyhoz képest, hogy támadásban a dump&swingek és a breakdobások is megjelentek, és a középtávoli dobások 4-5 játékosunknak is nagyon pontosan sikerültek. Mégis a csapat kondicionális állapotát tekinteném a legnagyobb erősségnek. Minden meccsünkön szemmel látható volt, hogy jobban bírjuk a hosszú pontokat, és a hőséget, mint az ellenfél - még zónát védekezve is! Ennek egyik fő jele, hogy a kevés rutin ellenére kevés korongejtésünk volt. (Például Szabó Ancsa úgy végzett a női gólszerzők élmezőnyében, hogy a 6 meccs alatt egyetlen ejtése volt mindössze.)

A csapat gyengéjét természetesen továbbra is a dobástechnika jelenti. Mivel nálunk a játékosok rutinja átlagosan kevesebb mint 2 év, össze sem lehetett hasonlítani dobásaink minőségét az ellenfelekével. Ez alól - már megszokott módon - Barna Zsófi jelentett üde kivételt, aki az egész mezőnyben az egyik legjobb kezű lány. Bárhova el tudta juttatni a korongot, csapatunk legtöbb gólpasszát is Ő jegyezte. De hogy ezen a téren is érzékletes példát hozzak: Nálunk az edzőt leszámítva Zsófi a legrutinosabb játékos, aki 2012-ben kezdte el a sportágat. Míg például a (legjobb referencia) szlovák Mental D csapatában a legfrissebb játékos is 2010 óta űzi a sportágat!!!

Optimista szemlélettel: a közeljövőben a dobástechnikát kell csiszolni - de taktikailag és kondícionálisan már most nagy dolgokra hivatott a keretünk. Továbbra is a rengeteg futásos edzéseket, és a komoly elméleti felkészülést tartjuk előtérben, s bízunk egyre bővülő csapatunk motiváltságában. 

Szeretném végül megköszönni VALAMENNYI játékosomnak az egész szezonban mutatott hozzáállását, hiszen azok nélkül, akik esetleg most nem fértek be az utazó keretbe esélyünk sem lett volna elérni ezt a sikert."

Eredmények

Csoportmeccsek:

Grandmaster Flash (lengyel) 15:9 Hallodigaz-e?

Disc Fiction (osztrák) 7:6 Hallodigaz-e?

Középső csoport:

Hallodigaz-e? 13:12 Mental Discorders (szlovák)

Hallodigaz-e? 11:6 LeftOvers (cseh)

Keresztjáték:

Terrible Monkeys (cseh) 12:6 Hallodigaz-e?

7. helyért:

Mental Discorders 10:8 Hallodigaz-e?

Végeredmény (tavalyi eredmények megjelölésével!)

 

1. Yellow Block          ↑    (cseh, tavaly 7.)

2. Grandmaster Flash ↔    (lengyel, tavaly 2.)

3. Outsiterz                     (szlovák, tavaly O/W mezőnyben)

4. 3SB                            (cseh, tavaly O/W mezőnyben)

5. Terrible Monkeys     ↓    (cseh, tavaly 3.)    -SOTG-

6. Prague Devils               (cseh, tavaly O/W mezőnyben)

7. Mental Discorders    ↓    (szlovák, tavaly 5.)

8. HALLODIGAZ-E?    ↔    (tavaly 8. tizenkettőből!)

9. Cosmo                        (szlovén, tavaly Open mezőnyben)

10. Disc Fiction                (tavaly O/W mezőnyben)

11. BC Cosmodysk      ↓    (lengyel, tavaly 9.)

12. muJAHedini               (lengyel, tavaly O/W mezőnyben)

13. Left Overs            ↓    (cseh, tavaly 6.)

14. ODTUPUS                 (török, tavaly nem indult)

Játékosaink és osztályzatuk balról jobbra: Paksai Márton (6), Kovács Bence (5,5), Heppes Mihály (6), Kácsor Attila (5), Hernády Gergő (5), Takács Máté (7), Steiner Mátyás (7), Gerse József (4,5), Erdősi Zoltán (6)

Csanády Bogár (n.o.), Barna Zsófia (9), Szabó Annamária (7), Füleki Dorina (5), Tóth Zsófia (6), Lauter Szilvia (4,5), Köllőd Luca (5)