Óriási bravúrral és ezüstéremmel zárta csapatunk a 2015. évi nagypályás szezont a csehországi Kimle koed versenyen.

 

A Cseh Kimle elnevezésű torna hagyományosan a régió utolsó versenye nagypályán, melyet a cseh és szlovák csapatok elsősorban az ünneplésre, az önfeledt játékra szánnak. Hazánk csapatainak azonban ez is egy jó alkalom a fejlődésre, és sok-sok játékra a nálunkénál magasabb szinten regnáló szláv klubok ellen. Tavaly ugyanezen a versenyen rajtunk kívül a LOL is részt vett hazánkból, 13. helyet szerezték meg.

Idén október közepén csak a Hallodigaz-e? nevezett Magyarországról az eseményre, de így is örülnünk kellett az indulási jognak, hiszen a 16 csapatos mezőnyt túljelentkezés után szűrték meg a szervezők.

A tavalyi 5. helyezésünk megismétlése/megközelítése volt a reális cél előzetesen, a szombat hajnali események azonban kicsit a csüggedtté tették játékosainkat. A szervezők ugyanis elfelejtették jelezni, hogy megváltozott az előzetes sorsolás, és jóval nehezebb ágra kerültünk, ráadásul szünet nélkül kellett játszanunk a három csoportmeccsünket.

A legelső meccs szerencsére éppen alkalmas volt arra, hogy rendezzük a sorainkat. Az idei Klub Eb-n negyedik helyezett 3SB csapata juniorjaik közül is 2-3 játékost végig pályán tartott, így 14:11-re vertük Őket. S fontos volt, hogy két új típusú zónavédekezésünket is gyakorolni tudtuk ellenük.

A második csoportmeccs amolyan csoportdöntő volt a régi ismerős Prague Devils ellen. Akiket az első öt percben megleptünk a kemény zónánk utáni gyors kontrákkal (4:1), ezt követően pedig már egyszer sem tudtak közel kerülni hozzánk. 12:5-re vertük a később hatodik helyezett prágai ördögöket.

Az utolsó, tét nélküli csoportmeccsünk "örömködéssé" alakult, a játék minden elemében a Cookie Monsters fantázianevű csapat fölé kerekedtünk. 15:1 lett a vége.

Szombat estére már nagyokat mertünk újra álmodni, bár közben kicsit csalódottan hallottuk a hírt, hogy keretünk itthon maradt tagjai lecsúsztak az OB döntőről, és végül harmadikok lettek. Amihez azért gratulálunk, hiszen javítottak a tavalyi 5. helyezésen!

Vasárnap reggel immár a négy közé kerülésért csaptunk össze a Figurky csapattal. Velük tavaly még a csoportban futottunk össze. Akkor szenvedve nyertünk ellenük 2 pont különbséggel. Most Őket és magunkat is meglepve óriási különbséget varázsoltunk a két társulat közé, játékban és eredményben is. 8:1 is volt az állás, végül a 15:5-nek még a csehek örültek.

Az elődöntővel már elértük előzetes célunkat, és a harmadik helyre várta a szakvezetés a csapatot. A négy között azt a Yellow Fever-t kaptuk ellenfélnek, akik idén az EUCR-t megnyerték, az EUCF-en (KlubEB) pedig csak a döntőben kaptak ki. 11 fővel álltak fel cseh ismerőseink, köztük 5 alapember a top keretükből (a klubjuk legjobb férfi és női játékosára épülő játékukkal a negyeddöntőjüket 15:8-ra hozták...)

Az esélyesség terhe és mindenféle nyomás nélkül a "sárgaláz"-osokat is megleptük a zónánkkal, és Takács Máté, illetve Barna Viktor elfutásainak köszönhetően 4:1-et mutatott az eredményjelző hat perc után. Ekkor megrázta magát a YF, és percek alatt visszatért a meccsbe (4:4), amire azonban nekünk volt válaszunk. A zónánk elejébe toltuk a lányokat, támadásnál pedig a Barna Zsófi-Szabó Ancsa páros hordta fel rendre a korongot az ellenfél félpályájáig. Onnan már nem találták a közép-távoli dobásaink ellenszereit. 9:6-os állásnál jutott holtpontra a támadójátékunk, amit kegyetlenül ki is használtak a csehek, 9:9. Ekkor azonban Bánhidi Panna és Lauter Szilvi a zónában, Paksai Marci és Kovács Bence a mezőnyben vette le a terhet a fáradni látszó magas emberekről. 13:9-nél szólalt meg az idő végét jelző duda, s mivel a zajló pontot az ellen szerezte meg (13:10), 14 pontig ment a végjáték. Három meccslabdánk közül a legelsőt nem sikerült kihasználnunk, egy Paksai-Takács-Erdősi mintajáték után ugyanis a zónában kis figyelmetlenség zárta az attakot. A kontra pedig ült a másik oldalon 13:11.

A második kísérlet során hosszú indítással operáltunk, amit Szabó csípett el a vonal előtt. Visszatette a dumpot BarnaZsónak, aki egy jó 25 méteres hammerrel találta meg Takácsot. 14:11 arányban legyőztük a Yellow Fever csapatát!!!

A spirit körben a csehek rutinos edző-játékosa meg is simogatta lelkünket. Ő is úgy értékelte a mérkőzést, ahogy mi 'reméltük, hogy jól érzékeltük': "bár az elején könnyedén vették a találkozót, és megleptük Őket. A tizedik perctől (4:4) már egy motivált, és jól játszó Yellow Fever-rel szemben kellett higgadtnak maradnunk, sőt megújulnunk. És ez sikerült, ezért csak gratulálni tud, teljesen megérdemeltük a győzelmet"!

Jó volt hallani ezeket a szavakat a friss EB ezüstérmes csapatkapitánytól.

(Bánhidi Panna, Kovács Bence, Takács Máté, Szabó Ancsa, Erdősi Zoltán, Barna Zsófia, Barna Viktor, Lauter Szilvi, Paksai Marci)

A döntőben a szintén cseh ChuppaCabras fantázianevű alakulat fente ránk a fogát. Sajnos a mérkőzés nem elsősorban a játék öröméről szólt. A zónánk és főként a lányaink támadójátéka ellen nem tudtak mit kezdeni az ellenfelek. 5:3, majd 6:4 ide. A meccs közepén érezhető módon egyre inkább a testi fölényüket igyekeztek érvényesíteni. 5-6 fiú játékosuk forgatta folyamatosan a támadásukat, a lányaikat teljesen kivonták a mérkőzésből, az előnyünk azonban nem csökkent. Így a védekezésük is inkább durvává, mint asszertívvé vált. A meccs fordulópontja volt, amikor egy korongért úgy vetődött el a közel 195cm-es játékosuk, hogy hátulról érkezve teljes felülettel letarolta a korongot kapó irányítónkat. A pályától 2 méterre levő korlátot is lefejelte nagy igyekezetében, ennek ellenére társaival egyetértésben nem ismerte el a faultot...

A végjátékban elsősorban a testi épségünkre figyeltünk és nem az eredményre. (Még az utolsó pontnál is megesett, hogy fiú játékosuk vetődött be a mi lányunk alá...) Így a 10:10 utáni 'hirtelenhalál'-t követően 11:10-re győztek le minket. Tény, hogy jobban akarták a győzelmet, szinte bármi áron. Jellemző módon a döntőt figyelemmel kísérő nézők nem is tapsolták meg a cseh honfitársaikat...

Csapatunk hiányérzet nélkül, az ezüstérem győztesének érezte magát.

A szezon során egy osztrák versenyt megnyertünk, és a müncheni második hely mellé ismét egy ezüstös sikerrel tértünk haza, ezúttal Csehországból. A tavalyi 5. helyezésünket tehát jócskán túlteljesítettük, a színvonalról elárul mindent, hogy a tavalyi győztes Terrible Monkeys ezúttal a bronzmeccen is alulmaradt a Yellow Fever ellen.

 

Slusszpoénnal sikerült tehát zárnunk a '15-ös kinti szezont, a régió meghatározó csapatává váltunk. Reméljük jövőre még egy lépést közelítünk a legnagyobbak felé... Köszönjük minden kedves Szurkolónknak a Támogatásukat!