Mivel 2015 őszén egyesületünk vezetőedzője kapta meg a bizalmat a sportági szövetségtől, Erdősi Zoltán lett 2016. év végéig a magyar mixed válogatott szövetségi kapitánya. A szakmai cél egy állandó jelleggel működő válogatott keret kialakítása, és annak rendszeres versenyeztetése, minél több játékos kipróbálása, fluktuáció biztosítása. Mindezek mellett évente egy világversenyen való részvételt tekintettünk szükségesnek. Egyrészt a válogatottba való bekerülés rangjának emeléséhez, másrészt a hazai játékosok rutinjának növeléséhez. Az idei évben London ad otthont az Ultimate Világbajnokságnak, ám a verseny költségei elérhetetlen távolságba repítették hazánktól a VB-t. Így az ezévi "világverseny" válogatottunk számára az amszterdami Windmill verseny, melyen évről évre Európai legjobb klubcsapatai vehetnek részt, kiegészülve sokszor már kontinens képviselőivel is. Ráadásul a szervezők idén első alkalommal a mixed mezőnyt preferálták, s míg az openben 24, a nőiben 16, addig a koedukált divízióban 40! csapat nevezését fogadták el. Erre a 40 helyre több mint 80 jelentkezés érkezett, így már önmagában az sikernek számított, hogy hazánk válogatottja is meghívást kapott. A mezőny erejét tovább emelte, hogy a több mint 25 klubcsapat mellett sok nemzeti válogatott a Windmillt tűzte ki főpróbájának a londoni vb előtt. Többek között a német, francia, brit, ír, szlovák, cseh, lengyel, dán, norvég, belga, portugál szövetség is úgy ítélte meg, hogy a holland versenyt tekinti a végső erőfelmérésnek. S bizony a 40 csapat közé befértek kanadai, amerikai, izraeli, török kolumbiai klubok is, így a valaha volt legnagyobb európai mixed klubverseny amolyan mini-világbajnoksággal ért fel.

 

Válogatottunk több hónapos felkészülést, és több keretszűkítést követően végül 8fiúval és 6lánnyal vette az irányt Amszterdam felé. A keret többsége már június 1-jén este autókkal indult el, míg páran másnap hajnalban repülővel célozták meg Németalföldet. Június 2-a a megérkezés, berendezkedés, városnézés, ellenfélmustra programokkal telt el. Mivel a szövetségi kapitányt leszámítva a keret egyetlen tagja sem volt még ezen(vagy ekkora) a versenyen, így az akklimatizáció legfőbb része az volt, hogy feldolgozzuk a látványt: közel 2000 ultimate játékos és 20 ultimate pálya egy sportkomplexumban! 

Azt előzetesen tudtuk, hogy svájci rendszerben zajlanak majd a mérkőzések (sakkból átvéve). Vagyis nem csoportokban kezdődnek a kűzdelmek, hanem az első mérkőzést követően (amelyre a kiemelések alapján kapunk ellenfelet) minden meccsre aszerint érkezik a leendő ellenfél, hogy milyen pontkülönbségű (vesztes vagy győztes) meccsen vagyunk túl. Három nap alatt így 8db kilencven perces mérkőzés várt ránk. A kapitány előzetes célja a 30. hely alatti eredmény, s egyetlen egy alkalommal írta le még márciusban, hogy a mezőny középső harmadában végezni - ez lenne az álom. Vagyis 40 csapatból a 26. hely számunkra egy VB-címmel érne fel.

Csütörtök este került kihirdetésre a kiemelés, és ez alapján az első forduló párosítása. Nagy örömünkre a német válogatott (mint 2. helyen kiemelt csapat!) lett az ellenfelünk. Tudtuk, hogy péntek reggel életünk nagy élménye vár ránk, egy világszintű csapat ellen léphetünk pályára. A mérkőzés győztese számunkra sem volt kérdés, de abban bízva hajtottuk álomra fejünket, hogy 1-2 pontot sikerül bevinni a németek ellen is... (folytatjuk)

A Magyar Mixed Ultimate válogatott és a Windmill elefántja...