Második alkalommal vett rész felnőtt mixed csapatunk a prágai Whose Baby? fantázianevű versenyen, mely a régió egyik legerősebb megmérettetése. A tavalyi - csalódást keltő - 7. helyezés után legjobb négybe szerettünk volna kerülni, ami több okból is nagy kihívásnak tűnt. Mindezek ellenére, bravúros játékkal, nagyon tanulságos mérkőzésekkel, az ellenfelek elismerését kivívva győztesként tértünk haza. A hétvégét az alábbiakban szakmai szemmel is elemezzük - jó előre fenn tartva, hogy ez a siker mostantól "felelősséget" is jelent a Hallodigaz-e? számára!

 

Az előzményekről: A tavaly sem gyenge mezőny az idei évben jócskán erősödött. Nemcsak a csapatnévsor miatt (a tavalyi Európa Kupa 2. Yellow Fever és az uott. 4. 3SB mellett a '15-ös WhoseBaby döntős német Kreuz&Quer, a lengyel topcsapatnak számító Zawierucha és 4hands, és az egyre erősebb maribori Cosmo mellett egy holland és egy spanyol klub is esélyesnek volt mondható az érmes helyekre...); hanem az idei versenynaptár okán is. Mivel az EUCR idén már májusban lezajlott, így ezt a versenyt a lengyelek erődemonstrációként fogták fel. S mivel a cseh bajnokságig már csak 2 hét van hátra, így a házigazda Prague7 mellett a Rainbow csapata és a már említett YF, 3SB klubok is legerősebb keretükkel érkeztek.

A Hallod ezzel szemben éppen a nyári szünetén volt túl. Mindössze két hete kezdtük el az alapozást az őszre, s komoly szakmai változtatások is történtek, melyekről nem tudhadtuk eklőre, hogy milyen előjellel befolyásolják a teljesítményünket. Ráadásul közvetlenül az utazás előtt az egyik legfontosabb támadójátékosunk, Szabó Ancsa szerencsétlen sérülést szenvedett, és csak itthonról buzdította a csapatot.

A holland és a spanyol csapat sötét ló volt számunkra, Őket nem számítva azt mondhadtuk az előzetes sorsolásról, hogy számunkra kedvezően alakult. Előzetes papírforma alapján a mi csoportunk tűnt könnyebbnek, de ahhoz, hogy a kitűzött célt, a négy közé jutást elérjük, úgy számoltunk, hogy a csoport második helyénél hátrébb nem szabad végeznünk... A másik csoportban a Yellow Fever, 3SB, Zawierucha hrámas bitang erősnek tűnt, s a szombati csoportmeccseiket látva egyik sem volt tartalékos!

Az első csoportmeccsünket a régi ismerős lengyel 4hands ellen játszhattuk. Utoljára 3 éve találkoztunk Velük a pályán. Akkor éppen az EUCR negyeddöntőjében vertek minket megérdemelten. Viszont azóta sok víz lefolyt a Moldván (például júniusban Amszterdamban a lengyelek 37-ek lettek, vagyis 12 helyezéssel mögöttünk végeztek). Kicsit talán túlságosan is magabiztosan kezdtük a derbit, de a kezdeti gyors pontváltások után egyre jobban összeállt a zónánk. A mérkőzés hajrájába 2pontos előnnyel mentünk, s így volt alkalmunk az újonc játékosaink (Kovács Donát és Huszár Bence) frontvonalba küldésére is. 8:8-as állásig zárkózott fel a 4hands, amikor a győztes pontért támadhattunk, melyet Paksai Márton magabiztosan be is küldött Lauter Szilvi kezébe a zónaterület végébe.

Hallodigaz-e? 9:8 4hands (POL)

A második csoportmeccsünket a versenyszervező Prague7 ellen vívhattuk. Az előzetes várakozásoknak és a házigazdák reggeli kezdésének (5:13-as vereség a 4handstől) megfelelően ezt a mérkőzést a gyakorlásnak szenteltük. Egészen 4:5-ös állásig variáltuk a különböző támadó és védőtaktikáinkat, aztán próbáltuk lezárni a mérkőzést. 10perccel a vége előtt már 8:5 volt ide. Ekkor ismét új dolgokat próbálgattunk kivitelezni, ami jobban visszaütött a vártnál. A csehek ugyanis két gyors ponttal felzárkóztak, s bár a védekezésük nem javult, elegendőnek bizonyult a hibáinkra várni. Két meccslabdánkat is elkótyavetyéltük, így ki is kaptunk.

Hallodigaz-e? 8:9 Prague7 (CZE)

A váratlan vereség nem szegte kedvünket, és tudtuk azt is, hogy csak akkor lehet következménye, ha a hátralévő két csoportmeccsünkből egyiket sem tudjuk behúzni. Márpedig mi mindkettőt szerettük volna. Először a német K&Q állt az útunkba. A regensburgi csapattal tavaly ugyanezen a versenyen találkoztunk utoljára, akkor csoportgyőztesként a negyeddöntőben. S akkor a zónavédekezésükkel túl is jártak az eszünkön. Most is nagy "zónaháborúval" indult a meccs, de inkább nekünk feküdt ez a stílus. A németek nagyon lassan értek fel a támadásaikkal, míg mi kevés passzból oldottuk meg a magunk pontjait. S mivel szélcsend volt, a félpályás indításainkra mindvégig hátul kellett tartaniuk egy fiút (nem is akármilyeneket, mert a német válogatott két tagja is a pályán volt.) 2:2-es állásnál nálunk volt rövidzárlat (2:4), de az igazi fordulat csak ezután jött. A kétpontos előny nem tette magabiztossá a burkusokat, sőt. Heppes Misi két óriási hand-blockot osztott ki a németek csapatkapitányának (két perc alatt 4:4), ami sokkolta a támadóikat, míg a zónájukon egyre könnyebben jutottunk át a hammer-dobásainkkal. 6:4, majd 7:6 ide. Pár perc volt hátra, amikor a német csk. összerántotta magát és csapatát védekezésben. Ekkor azonban egy kb. 25 méteres no look hammert kapott el Csanády Bogár a zónájukban. 8:7 ide. Az idő lejtelt, a pontot azonban be tudták fejezni a germánok. 8:8-nál így a győztes pontért támadhattunk. A félpályáig ismét simán felvittük a korongot, s a németek ugyanúgy a zónájukban bíztak mint eddig. A regensburgiak hórihorgas vezére ismét messzire engedte Bogarunkat a zónában - nem hitte, hogy még egyszer megkísértjük a középtávoli hammert fölötte. Nem is! Ezúttal még messzebbről indult a fejfeletti dobás, nagyjából félpályáról... A német legény sprintelt is hátrafelé, vetődött is, de hajszállal elvétette a korongot. Amit - szintén vetődve - Bogár elkapott. Regensburg a padlón, mi a föld felett.

Hallodigaz-e-? 9:8 Kreuz & Quer (GER)

Az utolsó csoportmeccsen a holland UTKA várt ránk. Illetve, olyan nagyon nem várt - az utrechti egyetemisták csapata ugyanis értelemszerűen egy fiatal, gyors játékosokból álló alakulat volt, de a rutin és a taktikus játék nem volt erősségük. S miután végignézték a németek elleni meccsünket (reggel 11:3-ra kaptak ki a Regensburgiaktól), úgy féltek a védekezésünktől, mint a tüzes víztől. Ennek megfelelően alakult is a meccs. 1-2 ponttal mindig elléptünk, s a hollandok szaladtak az eredmény után. A viszonylag szoros állást főként az okozta, hogy ismét variáltuk, próbálgattuk különböző régi/új támadó taktikáinkat. Kovács Donát és Huszár Bence is pontokkal debütált. S támadásainkat egyre többször fejezte be Kenderesi Zsuzsi, vagy Tóth Zsófi. A végjátékra egy kicsit ismét elléptünk (7:5), így a győzelmünket nem fenyegette veszély. A végeredményt ismét a Paksai - Lauter páros állította be.

Hallodigaz-e? 8:7 UTKA Utrecht (NED)

A tavaly óta megerősödött mezőnyben is sikerült tehát csoportot nyerni, ráadásul egy komoly német skalppal. Az igazsághoz hozzá kell tenni, hogy az előzetes megérzésünknek megfelelően a másik csoport volt erősebb...

    Negyeddöntő:

Vasárnap reggel az A csoport negyedik helyezettjével, a spanyol "Gránátok"-kal kerültünk össze. A szombati eredmények alapján mi voltunk az esélyesebbek, de azt láttuk, hogy az ibériaiak nagyon gyorsak. Ez ellen természetesen zónavédekezéssel kellett operálnunk, ami ugyebár nem esik nehezünkre. Bár az első két védekezésünknél azt még tévesen feltételeztük, hogy a lányaikat nem szívesen vonják be a támadásokba. 2:2 nyolc perc után. Gyors taktikai egyeztetést követően kicsit változtattunk a védekezésen, ami meg is hozta a sikert. 4:2, majd 8:4 ide. Ahogy a védekezésünk feljavult, a spanyolok önbizalma egyre inkább ment el. Ki nem kényszerített hibáik is voltak szép számmal, és a középtávoli dobásainkkal nem tudtak mit kezdeni védekezésben. Meg kell jegyeznünk, hogy nálunk Barna Viktor volt nagyon elemében, a zónavédekezésünk utolsó embereként - és a túloldalon a támadások befejezőjeként is kitűnt a mezőnyből. A derbi végére már kicsit ki is engedhettünk, mintegy rápihenve az elődöntőre...

Hallodigaz-e? 11:7 Granayda (ESP)

 

Elődöntő

Az elődöntőre melegítve láthattuk, hogy valóban az A csoport volt az erősebb, mivel a negyeddöntőkben csak mi tudtunk nyerni B csoportosként. Az UTKA papírformaszerűen kapott ki a 3SB-től, míg a nálunk harmadik 4hands is csak megszorongatni bírta a Yellow Fevert. A tőlünk elszenvedett vereség után kicsit elbizonytalanodó K&Q mindvégig hátrányban játszva szintén kikapott, az A csoport harmadik Zawierucha ment tovább a legjobb négybe.

A mi águnkra a cseh Yellow Fever került. Talán van olyan olvasónk, aki nem ismeri Őket. Tavaly Európa Kupa döntőt játszottak, sokszoros cseh bajnokok, a régió legerősebb 5-6 csapata közé tartozik (két lengyel, az osztrák Wunderteam és a szintén cseh 3SB mérhető hozzájuk). Bár tavaly októberben a szezonzáró versenyen legyőztük már őket, szintén elődöntőben, ez a meccs most egészen másról szólt. Ezt a versenyt teljesen komolyan vette a YF, ezúttal nem voltak komoly hiányzóik, s már a bemelegítésnél látszódott, hogy nem becsülenk le minket.

A mérkőzés legelejétől kezdve vegyes védekezést alkalmaztunk. A csehek irányítójátékosát Heppes Misi szoroson kifogta, többi hat játékosunk zónázott. A megszerzett korongokkal aztán gyors kontrákat indítottunk, amivel nem is tudtak mit kezdeni a sárgalázosok. Heppes Misi két gyönyörű indítását Kenderesi Zsuzsi kapta el, de hosszú gólpasszt húzott le Bogár is. 5:4-es , majd 6:5-ös állásnál is mi mentünk, de a játék kezdett egysíkúvá válni. Taktikailag ekkor húztunk nagyot. Erdősi lejött, és a Barna Zsófia-Paksai Marci-Heppes Misi hármas vezette hátul a támadásokat, s míg a csehek a félpályás passzokat várták, addig a túlsó térfélen Barna Zsó rendre lekérte a dumpokat és a lányokra fejezte be a figurákat. Lauter Szilvi, Csanády Bogár, Tóth Zsófi is rendre feliratkozott a statisztikai lapra. A mérkőzés ezen szakaszának kulcsa a mi Zsónk és a csehek Aija-ja közti párharc volt. (A negyedik x felé közelítő kétszeres cseh anyuka a régió egyik legjobb kezű női játékosa.) Mindketten nagyon pontosan osztották le a korongokat, de míg Zsó a támadások után a zónavédekezésünk közepén is bírta a tempót, addig Aija többször lejött cserébe pihenni. Ezekben a pontokban el is léptünk. Az elődöntőt figyelő csapatok, nézők majdnem annyira meg voltak lepődve, mint a mi edzőnk. De leginkább a csehek csapatkapitánya volt önkívületben, amikor öt perccel a vége előtt 10:7 állt az eredményjelzőn. (Csapattársai kaptak is Tőle hideget-meleget egy-egy hibájuk után.) 10:8-nál még egy pontra feljött nálunk Erdősi, amikor a csehek vártak is egy hosszú indítást. Ám a legelső passz leadása után Zolinak már nem volt dolga, öt hibátlan passz után, a cseheket állva hagyva behúzták elöl a fiatalok a 11-et is. A következő pont közben megszólalt az idő lejártát jelző duda, így az utolsó pontot már gyakorlatilag feladhattuk. Úgy vertük meg a két évvel ezelőtt még etalonként tisztelt YellowF-t, hogy a meccs utolsó harmadában újonc játékosainkat is bátran játszathattuk!

Hallodigaz-e? 11:10 Yellow Fever (CZE)

 A Spirit körben a YF csk-ja (Tőle azért szokatlan módon) nagyon megdícsért minket, s azt jósolta, hogy ilyen szép zóna-védekezéssel még a döntőben is van egy kis esélyünk. Ők ugyanis a csoportmeccsük során szombaton öt ponttal kaptak ki a szintén cseh 3SB-től...

 

Döntő

Az elődöntős sikerrel mi bőven elértük célunkat, biztos érmesek voltunk. Mégsem dőltünk hátra. Mert bár láttuk, hogy a 3SB +5 pontos meccsnél szorosabbat nem játszott a hétvégén - az elődöntőjüket hét ponttal nyerték a lengyel Zawierucha ellen -, ismerjük Őket is annyira, hogy megtaláljuk gyenge pontjaikat.

A budvari csapat négy nagyon gyors fiúra építi támadójátékát, de a zónavédekezés ellen nagyon jó hammereket használnak. Számunkra utóbbi jelentette a kihívást. Gyors lefutásaikat megakadályoztuk már a finálé elején, de a pontos súlypontáthelyezésekkel mögénk kerültek. Alig tíz perc után 1:4 volt az állás, s a legtöbben lefutottnak tartották a döntőt. De mi nem. Egy rövidzárlat következett cseh részről. A handler-lányuk egy dobását vetődve szedtük le, majd egy foot-block próbálkozás során ugyanő földhöz vágta a korongot, s 3:4-nél Paksai Marci nyitása ugyancsak az irányítólányukat találta lábon!!! Három perc alatt visszajöttünk a meccsbe, sőt félidő tájt már 5:4 nekünk volt. Mivel Zsó, Marci és Misi egész hétvégés remekléséhez vasárnapra Bogár és Viktor is felnőtt mezőnyben is, s mivel az elődöntőben már egyszer bejött, egy pont fórnál Erdősi Zoli megint lejött a pályáról. 6:4 ide :) S ekkor Barna Zsófi is lejött. A hétvége során először csapatunk mindkét irányító-handlere az oldalvonalon állt. Így Marci és Misi ha akart, sem tudott volna olyan támadást vezetni, amire az ellenfél számíthatott, hiszen a többi lányunk eddig a támadások befejezésénél volt főszerepben, míg a többi fiút nem is nagyon ismerték a csehek. S ennek ellenére - vagy éppen ezért - minden álomszerűen alakult. A csehek érthetetlen módon nem próbálkoztak több hammerdobással, a rövid passzos játékukat viszont a mi gyors fiataljaink precízen lekövették. A támadásainknál viszont csak nyomozták a játékszert a morvaiak. Bogár, Szilvi, Viktor, 9:5, majd 10:6 ide!!! Senki sem hitt a szemének. A tavaly Európa Kupa 4., oda idén is simán kijutott 3SB ellen a döntőben 9:2-es rohanást hoztunk le. Közben az idő lejárt, így az európai mércével is igen erős Whose Baby verseny utolsó pontjára a nagyszerűen debütáló Höri és Donát is felmehetett.

Hallodigaz-e? 10:7 3SB (CZE)

A bajnok csapat tagjai: Barna Zsófia, Csanády Bogár, Kenderesi Zsuzsa, Lauter Szilvi, Tóth Zsófi, Barna Viktor, Erdősi Zoltán, Kovács Bence, Kovács Donát, Heppes Misi, Huszár Bence, Paksai Marci. (A stáb tagja: Farkas Anita)

A tavalyi klagenfurti és az idei tavaszi bécsi és maribori tornagyőzelem után, a hazai frizbi történetében szintén első klubként Csehországban is versenyt nyertünk. Olyan elődöntős és döntős győzelmekkel, ahol a cseh bajnokira készülő európai elitklubokat "tettünk helyre" magabiztos, nyugodt, spirites játékkal. Ez egyben azt is jelenti, hogy a jövőben (az Outsiterz és a Wunderteam után) legfőbb cseh riválisaink is úgy készülnek ellenünk - akár a legfontosabb EUCR versenyekre is - , hogy tisztában lesznek vele, nem szabad minket félvállról venni. Számolni kell velünk.

Nekünk tehát arra kell felkészülnünk, hogy többé nem bújhatunk az esélytelenek nyugalma mögé, s mind Spiritünnkel, mind játékunk minőségével nem mehetünk egy bizonyos szint alá többé. Nagy felelősség, de erről álmodtunk három éve. Dolgozunk tovább a megkezdett stratégia mentén, s nem feledjük, hogy most kell szerénynek maradnunk!

Köszönjük mindenkinek az eddigi bíztatást!

2016.08.13-14. Prága. Whose Baby? Nemzetközi Mixed Ultimate Verseny végeredmény:

1. Hallodigaz-e? (HUN)

2. 3SB (CZE)

3. Zawierucha (POL)

4. Yellow Fever (CZE)

5. 4hands (POL)

6. Granayda (ESP)

7. Kreuz&Quer (GER) 

8. UTKA (NED)

9. Cosmo (SLO) - SOTG

10. Pregue7 (CZE)

11. Rainbow (CZE)